Державні облігації

Ставки по валютних ОВДП ще вищі

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 11.10.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету 3.6 млрд грн і майже весь цей обсяг - завдяки валютним ОВДП зі ще вищою ставкою.

Гривневі облігації традиційно отримали невеликий і переважно одностайний попит. Лише за півторарічними ОВДП була одна заявка зі ставкою 19% на 4 млн грн, що становило майже 45% попиту на ці облігації. Але Міністерство фінансів її відхилило та зберегло ставки за військовими ОВДП незмінними на рівні 12-16% із терміном обігу від 6 до 18 місяців.

А от за валютними паперами відбулося ще одне підвищення ставок. Семимісячні ОВДП у доларах США, які ще нещодавно отримали підвищення ставки до 4%, учора отримали ще одне підвищення на 25 б.п. до 4.25%. Вочевидь саме завдяки готовності Мінфіну підвищити ставки і вдалося залучити $98.2 млн, або майже всі 100% учорашніх коштів.

Так, напередодні великої виплати за валютними паперами Мінфін погодився на вищу ставку та рефінансував більше половини завтрашнього погашення у валюті. Водночас рефінансування гривневих погашень і надалі погіршується, адже при виплатах понад 16 млрд грн сьогодні до бюджету залучено всього 11.8 млн грн.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень