Державні облігації

Інтерес до коротких інструментів

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 20.09.2022 р. Міністерство фінансів продовжує залучати невеликі обсяги коштів і переважно на короткі строки. А довші терміни обігу попри вищі ставки користуються дуже малим попитом.

Переважну частину коштів учора було залучено на строк чотири місяці за допомогою валютних ОВДП у доларах США. Їх придбало 10 учасників на суму $12.4 млн, що відповідає 453 млн грн за курсом НБУ, або 63% залучених учора коштів.

Ще 35% учорашніх залучень було отримано за допомогою піврічних гривневих облігацій. Їх придбали 16 учасників на 254 млн грн і переважно за неконкурентними заявками. Тож майже 99% коштів учора було позичено строком до лютого та квітня наступного року.

А от довші терміни обігу ОВДП із погашенням через рік та півтора майже не цікавили учасників розміщення. І хоч на них було по сім і шість заявок відповідно, разом вони принесли бюджету всього 10.7 млн грн: 4.8 млн грн на рік і 5.9 млн грн на півтора року.

При цьому всі відсоткові ставки, за якими Мінфін розміщує облігації, залишилися знову незмінними. За гривневими паперами Міністерство й надалі тримає ставки на рівні 12-16%, а за ОВДП у доларах США - на рівні 4%.

Тож Міністерство фінансів не вбачає перспектив залучення коштів на внутрішньому ринку, віддавши прерогативу фінансування дефіциту бюджету позикам від міжнародних партнерів і грантовій допомозі. Саме це може пояснити намагання вже четвертий місяць утримувати ставки за військовими ОВДП майже удвічі нижче за облікову ставку та рівень інфляції в країні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень