Державні облігації

Запозичення впали до мінімуму

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.08.2022 р. Міністерство фінансів учора знову відмовилося переглядати відсоткові ставки за військовими ОВДП і залучило найменший обсяг від початку їх розміщення в березні цього року.

Попит на аукціоні був більше 1.2 млрд грн за номіналом, але за тими ставками, що були минулого разу, – лише на 72 млн грн, а дві заявки, загалом більше ніж мільярд гривень, не вписувалися у ці рамки.

Підвищення минулого вівторка ставки за 5-місячними ОВДП на 200 б.п. до 12% не збільшило попит на них - і він зменшився в 100 разів, до 35 млн грн, і приніс бюджету 33.4 млн грн. Майже аналогічно відбулося й розміщення 14-місячних ОВДП за ставкою 16%, які принесли бюджету 32 млн грн. За цими двома випусками облігацій Міністерство задовольнило весь попит.

А от за 11-місячними ОВДП попит хоч і був найбільшим, на майже 1.2 млрд грн, дві з десяти заявок були зі ставками вище 14% і сягали 20%. Тож емітент вирішив ці дві заявки не задовольняти й обмежитися сумою залучень 6.1 млн грн.

Менші обсяги запозичень у гривні Міністерство фінансів здійснювало ще в середині лютого незадовго до повномасштабного російського вторгнення, коли учасники ринку були знервовані новинами й не поспішали купувати нові облігації.

Учора ж аукціон виявився яскравою демонстрацією, що попит на військові облігації за бажаними Мінфіну ставками вичерпується, а вільна ліквідність спрямовується на вторинний ринок, де доступні тепер облігації зі значно вищою дохідністю та більшою варіативністю строків обігу.

Отже, збереження ставок на первинному ринку незмінними може обернутися для Міністерства фінансів можливістю залучати кошти в дуже невеликих обсягах та потребою або звертатися за черговою підтримкою НБУ, або в перегляді відсоткових ставок із їх наближенням до вторинного ринку за звичайними, не військовими ОВДП.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень