Державні облігації

Обсяги запозичень зменшуються

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 28.06.2022 р. На вчорашньому аукціоні до бюджету було залучено всього 2.1 млрд грн, з яких у гривні всього 350 млн грн.

Ключовим джерелом коштів знову стали валютні ОВДП. З їхньою допомогою було залучено $60 млн, або майже 1.8 млрд грн. Зокрема, $47 млн залучено через піврічні папери за ставкою 3.5% річних і $13 млн через річні облігації зі ставкою 3.7% річних.

А от гривневі облігації вчергове не користувалися попитом. Було отримано 52 заявки на аукціон, але всього загальною сумою 356 млн грн за номінальною вартістю. Переважна частина попиту, 312 млн грн у 23 заявках, була заявлена на фактично двомісячні облігації, а піврічні і півторарічні ОВДП отримали 32 і 12 млн грн попиту відповідно.

Ставки за всіма військовими ОВДП у гривні залишаються незмінними, на рівні 9.5-11.5%, що й спричинило наразі чергове зменшення попиту на гривневі інструменти. Учора попит на них був найменшим з усіх розміщень, що відбулися після підвищення облікової ставки НБУ до 25%. Тому, якщо спроби втримати ставки на попередньому рівні триватимуть, обсяг залучень від гривневих інструментів залишиться на низькому рівні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень