Державні облігації

Валютні облігації рятують ситуацію

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 21.06.2022 р. На вчорашньому аукціоні до бюджету було залучено майже 7.7 млрд грн, але переважну частину коштів дозволили залучити валютні облігації, що принесли бюджету 6.5 млрд грн, або 85% всіх залучених коштів.

Гривневі облігації вже традиційно не користуються великим попитом. Учора лише папери з погашенням у вересні отримали майже 1.2 млрд грн попиту, а заявки на триваліші терміни обігу загалом склали всього 54 млн грн. Усі ці папери були розміщені за традиційними від початку повномасштабного вторгнення росії ставками - 9.5-11.5% річних.

Пропозиція валютних ОВДП допомогла виправити ситуацію із залученням коштів і особливо поповнити запас валюти перед виплатами на пів мільярда доларів, що заплановані на завтра. Хоч кількість заявок і була невеликою, від валютних ОВДП бюджет отримав загалом $222 млн строком на шість та дванадцять місяців. Ставки за ними теж не змінилися і були встановлені на рівні 3.5% та 3.7% відповідно.

Хоч порівняно з попередніми тижнями гривневі військові ОВДП і принесли бюджету більше коштів, загальний обсяг залучень через цей інструмент залишається на низькому рівні. У березні та травні через гривневі військові ОВДП бюджет залучав по 29 млрд грн на місяць, а у квітні було залучено 20 млрд грн. Проте з початку червня до бюджету через цей інструмент запозичено всього 2.3 млрд грн. Ще в червні залучено 3.5 млрд грн через невійськові облігації, що не допущені до вторинного обігу, але це наразі не дозволяє збільшити залучення коштів навіть до рівня квітня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень