Державні облігації

Спроба зберегти ставки за військовими ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 07.06.2022 р. Міністерство фінансів вирішило не змінювати відсоткові ставки за військовими ОВДП, але в підсумку залучило до бюджету вчора всього 810 млн грн.

Попит на гривневі військові облігації скоротився майже втричі порівняно з минулим тижнем як у грошовому вимірі, так і за кількістю заявок. Переважно учасники розміщення купували піврічні папери, які принесли бюджету майже 765 млн грн, але це удвічі менше ніж минулого тижня. Кількість заявок на купівлю цього випуску ОВДП скоротилася із 40 до 12, загалом на аукціоні - зі 140 до 40.

Рішення НБУ підвищити облікову ставку одразу на 15 п.п. до 25% стало несподіванкою для Міністерства фінансів. І вчорашнє розміщення, яке Міністерство провело за фіксованими ставками на рівні попередніх аукціонів, продемонструвало неготовність банків та інших інвесторів прийняти такі умови Мінфіну.

Оскільки наступного тижня відбудеться чергове погашення великого випуску ОВДП, Міністерство фінансів може спробувати ще втримати відсоткові ставки на попередньому рівні в розрахунку на часткове рефінансування виплат. Але в умовах нагальної потреби в коштах для бюджетних видатків можна вже незабаром очікувати перезавантаження ринку ОВДП зі спробою пошуку нових рівноважних ставок, які будуть прийнятними і для інвесторів, і для бюджету.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень