Державні облігації

Збільшення терміну обігу військових ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 10.05.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету 4.7 млрд грн, чим рефінансувало лише частину сьогоднішніх погашень. Але при цьому асортимент військових облігацій було доповнено новим півторарічним випуском, який може посприяти в подальшому збільшенню запозичень за вищими ставками.

Загалом учора попит переважно концентрувався на тримісячних та піврічних ОВДП, у сумі 1.3 млрд грн та 3.5 млрд грн відповідно. Ці облігації були розміщені за звичним рівнем ставок: 9.5% для тримісячних та 10% для піврічних облігацій.

Новий випуск військових облігацій із погашенням наприкінці жовтня наступного року отримав менший попит. Це наразі найдовший термін обігу військових ОВДП, що розміщується Мінфіном на аукціонах. Ставку купону за ними встановлено на рівні 11.5% річних та залучено 87 млн грн і переважно за неконкурентними заявками. Цілком можливо, що частина інвесторів просто відклала купівлю цих облігацій на наступний тиждень, очікуючи на рішення емітента щодо відсоткової ставки. А от найбільш активні подавали вчора переважно неконкурентні заявки.

Тож хоч учора вдалося рефінансувати лише третину сьогоднішніх погашень, є надія, що кроки Мінфіну назустріч ринку у вигляді пропозиції більших термінів обігу отримають позитивну реакцію. Вже наступного тижня півторарічні ОВДП можуть отримати значно більший попит від тих інвесторів, хто диференціюватиме терміни допомоги державі в період воєнного стану.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень