Державні облігації

Значне рефінансування погашень

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 26.04.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило майже 13 млрд грн, чим рефінансувало більшу частину сьогоднішніх погашень і гривневих боргових виплат загалом.

Від початку продажу військових облігацій Міністерство розміщувало двомісячні ОВДП з поступовим скороченням терміну обігу до одного місяця. І вчора після місяця перерви запропонувало новий випуск тримісячних ОВДП. При цьому навіть встановило ставку за ними на рівні 9.5%, що на 50 б.п. нижче, ніж за двомісячними ОВДП на початку березня. Але з огляду на короткостроковий характер ліквідності в банках, залучило навіть майже 2 млрд грн. Це більше, ніж було залучено в березні за допомогою двомісячних облігацій.

Піврічні облігації не змогли конкурувати з тримісячними паперами, тож за ставкою 10% їх купили лише на 90 млн грн.

А от найдовші з військових облігацій – з погашенням у червні наступного року – отримали найбільший попит та принесли бюджету майже 11 млрд грн. Хоч кількість заявок і була відносно невеликою, але зрозуміло, що їхніми покупцями були ті інвестори, що отримуватимуть виплати завтра і в поточних умовах не мають альтернативних інструментів для вкладання коштів.

Тож в умовах потреб бюджету в коштах для нагальних видатків під час воєнного стану таке рефінансування є позитивним результатом. І хоч ці кошти фактично будуть спрямовані на погашення старих боргів, в т.ч. і двомісячних військових облігацій, що розміщувалися в березні, державі доведеться використовувати значно менший обсяг коштів, отриманих через податкові платежі, для боргових виплат.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень