Державні облігації

Менші обсяги позик від нових інструментів

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 29.03.2022 р. Учора Міністерство фінансів замінило обидва випуски гривневих облігацій, кошти від яких спрямовувалися на забезпечення проведення пріоритетних видатків держбюджету України в умовах військового стану. Але така одночасна заміна призвела до скорочення попиту на первинному ринку.

Замість одномісячних та 11-місячних облігацій ринку були запропоновані два нові випуски облігацій із терміном обігу сім та п’ятнадцять місяців, але на тих же умовах, що й попередні інструменти, – 10% за коротшим і 11% за довшим терміном обігу.

Оскільки банки вже придбали багато військових облігацій, але можуть торгувати тільки ними, то вивільнити кошти не можуть. А найближче погашення ОВДП відбудеться аж наприкінці квітня. Натомість дрібні інвестори не всі можуть брати участь у первинних розміщеннях, тож і попит одразу скоротився.

Водночас попит учора склав 3.3 млрд грн, що навіть у таких умовах обмежених можливостей є цілком позитивним результатом. І наступного тижня інтерес може ще більше розширитися.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень