Державні облігації

Запозичення на підтримку армії

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 1.03.2022 р. Учора Міністерство фінансів провело перший аукціон в умовах повномасштабної агресії Російської федерації та боїв на території України. Ринку було запропоновано два випуски ОВДП: звичайний, із погашенням через два місяці, і річний випуск військових облігацій, кошти від якого будуть спрямовані на забезпечення потреб збройних сил та безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану.

Військові облігації Україна розміщувала у 2014-2015 роках, коли потребувала додаткових коштів для армії через анексію Криму Російською Федерацією та фактичного захоплення частини Луганської та Донецької областей і організації там самопроголошених республік. І вчорашнім аукціоном випуск таких облігацій було відновлено.

За звичайними двомісячними ОВДП попит становив лише 20 млн грн і був задоволений за ставкою 10%, встановленою власноруч Міністерством фінансів.

А от тих, хто хотів надати кошти на підтримку Збройних сил, було більше. Попит перевищив 9 млрд грн за номінальною вартістю і був за єдиною ставкою 11%. Всі десять отриманих заявок Міністерство фінансів задовольнило та залучило 8.1 млрд грн на нагальні потреби.

Загалом цей рівень ставки навіть нижчий, ніж ставки за річними ОВДП до початку вторгнення, і відображає готовність принаймні українських банків підтримати державу в скрутний момент. Сподіваємося, що коло інвесторів незабаром розшириться і обсяги запозичень зростуть.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень