Державні облігації

Запозичення зросли попри ризик ескалації

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 22.02.2022 р. Незважаючи на геополітичні ризики, визнання Російською федерацією самопроголошених територій ОРДЛО і збільшення ризику ескалації на сході країни -- обсяг залучених коштів на учорашньому аукціоні зріс до 3.5 млрд грн навіть не дивлячись на це усе.

У національній валюті переважали запозичення через тримісячні ОВДП, що принесли бюджету 3 млрд грн. Ще 229 млн грн дали 11-місячні папери, а решту майже 60 млн – облігації з погашенням від року до чотирьох. Ще 7.2 млн євро бюджет отримав від 4-місячних інструментів у євро.

Відсоткові ставки за ними знову майже не змінилися. Підвищення відбулося тільки за тримісячними ОВДП і лише на 10 б.п., до 11.6%. За 11-місячними та 4-річними ставки відсікання навіть знизилися (на 7 б.п. та 1 б.п. відповідно), до рівня середньозважених ставок минулого аукціону. Так сталося тому що конкурентний попит був відсутній і Мінфін знову скористався своїм правом задовольнити неконкурентні заявки за рівнем попереднього аналогічного розміщення.

В умовах сьогоднішнього погашення 18 млрд грн певна активізація українських банків була очікуваною, хоч її і стримало погіршення геополітичної ситуації через визнання РФ самопроголошених республік. Тож наразі це навіть дуже непоганий результат для первинного розміщення, який дозволяє хоча би частково рефінансувати сьогоднішні виплати.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень