Державні облігації

Більше коштів від розширеного аукціону

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 21.12.2021 р. Міністерство фінансів розширило набір інструментів учора і завдяки цьому залучило до бюджету 20.5 млрд грн, у т.ч. 12 млрд -- від гривневих паперів. Хоча знову не обійшлося і без підвищення ставок.

Найцікавішою складовою стало додавання до пропозиції двох випусків облігацій з дуже близьким терміном обігу як між собою, так і між іншими інструментами. Після пропозиції у попередні тижні ОВДП з погашенням у листопаді 2023 та жовтні 2024 року, учора було запропоновано ще й випуски з погашенням у травні та липні 2024-го. Звісно, що невелика різниця у термінах обігу призвела до того, що і ставки за ними були дуже подібними.

Підвищивши за 2-річними ОВДП (з погашенням у листопаді 2023 року) ставку відсікання на 20 б.п., до 12.85%, за облігаціями з погашенням у травні 2024 року було встановлено таку ж ставку, а за інструментами з погашенням у липні того ж року – на 5 б.п. вище, 12.9%, на тому ж рівні, куди було підвищено ставку за трирічними – з погашенням у жовтні 2024 року – облігаціями. Тобто по суті Мінфін позичає кошти на проміжок у 2-3 роки фактично за однаковою ціною.

Але найбільшу суму – майже 4 млрд грн – принесли 5-місячні ОВДП, які вже були додані у процесі, навздогін решті випусків. І це стало ще одним кроком із розширення набору інструментів учора.

Зріс попит і за валютними ОВДП, до $307 млн, адже минулого тижня Міністерство фінансів погасило майже $600 млн валютних облігацій, тож учора відбулося рефінансування більше половини цих погашень.

Таким чином, цей аукціон став найбільш активним у частині залучень, побивши рекорд червня, коли було запозичено трохи більше 19 млрд грн. Проте на відміну від червня, коли розміщувалися переважно облігації з терміном обігу більше одного і аж до п’яти років, а чималу частину придбали нерезиденти -- учора переважно були продані облігації з терміном обігу до року включно, а участь нерезидентів найімовірніше була мінімальною.

А от наступного тижня, напередодні Нового року, активність знову може зменшитися, адже учора спостерігався частково відкладений попит з переднього аукціону, а на останньому аукціоні року розраховувати на участь нерезидентів не варто. Тому й обсяги ринкових позик можуть бути ще меншими.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень