Державні облігації

Гривневі позики ще збільшилися

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 28.12.2021 р. Учора Міністерство фінансів провело завершальний аукціон цього року і залучило максимальний обсяг коштів від гривневих облігацій. Причому, лише з незначними змінами у відсоткових ставках.

Наприклад, ставку відсікання було підвищено тільки за дворічними паперами, і всього на 5 б.п., до 12.9% – на рівень ставок за трирічними ОВДП. Це було необхідно, щоби задовольнити весь попит і залучити 2.8 млрд грн, адже середньозважена ставка теж зросла до рівня 12.9%. А це означає, що обсяг попиту з нижчими ставками був незначний.

Також зросла середньозважена ставка за річними інструментами, де попит був дуже одностайним, на рівні 11.9%. Вирізнялася всього одна заявка, зі ставкою 11.95% – і Мінфін відмовився її задовольнити.

Загалом було залучено 15 млрд грн, що стало найбільшим запозиченням цього року від розміщення гривневих облігацій. Але без пропозиції валютних ОВДП побити рекорд минулого тижня не вдалося.

Таким чином, усього за рік, з урахуванням результатів учорашнього аукціону, Міністерство фінансів здійснило залучення загалом 61 млрд грн у чистому вигляді (за мінусом погашень). І це значно менше, ніж планувалося у законі про державний бюджет. Більш того, учорашні запозичення можуть бути зарезервовані для погашення 11 млрд гривневих інструментів наступного тижня. Оскільки проводити аукціон наступного вівторка і намагатися ним одразу ж і рефінансувати це погашення навряд чи доцільно.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень