Державні облігації

Збільшення позик за незмінних ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.11.2021 р. Учорашній аукціон продемонстрував ще більшу активність інвесторів, ніж у попередні тижні і Міністерство фінансів залучило до бюджету майже 8.2 млрд грн, рефінансувавши майже 70% сьогоднішніх погашень.

Хотілось би зауважити, що заради відносно невеликих додаткових обсягів запозичень Міністерство фінансів, – хоч і не встановлювало обмеження на обсяг розміщення, – підвищувати ставки не погодилося. Не дивлячись на те, що мало погасити 12 млрд грн.

Найбільшим попитом користувалися короткі терміни обігу – піврічні та річні папери, що принесли бюджету 6.6 млрд грн, або майже 81% від усіх отриманих коштів. За піврічними ОВДП Мінфін відхилив лише одну заявку на 100 млн грн, що була зі ставкою на 50 б.п. вищою за весь інший попит.

Крім піврічних паперів варіативність попиту була ще за шестирічними облігаціями, де попит був іще менш одностайним. Так, із 14 заявок чотири мали ставки більші за рівень відсікання минулого аукціону і емітенту довелося відхилити їх – а це майже 200 млн попиту, п’ята його частина.

А от з решти інструментів можна ще виділити трирічні ОВДП, що принесли бюджету майже 0.7 млрд грн, бо решта три випуски (14-ти місячних, дво- та п’ятирічних облігацій) отримали незначний попит і майже не вплинули на обсяги запозичень.

Хоча загалом це і був непоганий аукціон, переважна більшість залучених коштів припаде на наступний рік, тож їх могли купити переважно вітчизняні інвестори, а нерезиденти були учора не дуже активні і, ймовірно, придбали тільки більшу частину шестирічних ОВДП.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень