Державні облігації

Більший попит – вищі ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 09.11.2021 р. Учора Міністерство фінансів змогло знову не зменшити обсяг гривневих запозичень і вони залишилися на попередньому рівні. У результаті було залучено 6.6 млрд грн і ще 167 млн євро. Але для збереження великих обсягів залучень відсоткові ставки довелося таки підвищити.

Зростання ставок стосувалося лише двох випусків облігацій – з погашенням через рік і через шість років. Саме за цими термінами обігу емітент отримав 66% попиту, а з урахуванням прийнятих рішень щодо ставок - усі 73% залучених коштів. Річ у тім, що чимало заявок було подано із вищими рівнями дохідності і Мінфін їх відхилив.

Не було відхилено заявок тільки за тримісячними ОВДП у гривні та за облігаціями в євро, бо ці два випуски отримали дуже одностайний попит.

Найбільше попиту і заявок було відхилено за дворічними інструментами, – де найвища ставка була більшою за ставку відсікання одразу на 23 б.п., і трошки менше було відхилено за трирічними, де найбільша ставка перевищила рівень відсікання на 20 б.п.

А от решта випусків отримали лише по одній дорожчій заявці і то в невеликому обсязі.

Загалом цей аукціон знову пройшов непогано, але ринок ще більше демонстрував бажання вищих ставок. Проте Мінфін чітко дав зрозуміти, що може погодитися на більшу вартість залучень, але за двох умов: обсягу попиту хоча би на два мільярди гривень і переважної одностайності попиту. Тому наразі підвищення ставок залишається ситуативним і дуже обережним.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень