Державні облігації

Погашення рефінансовані, але не всі

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 26.10.2021 р. Жовтень завершується великими борговими виплатами і їх частковим рефінансуванням на вчорашньому аукціоні. За минулий тиждень і сьогодні було погашено значно більше, ніж залучено до бюджету.

Якщо розглядати ситуацію з точки зору гривневих погашень, то за жовтень було рефінансовано 96% виплат, що далеко не найгірший місячний показник цього року. А от з валютними справа трохи гірша, адже рефінансувати вдалося лише 65% погашень цього місяця.

Тож учора загалом попит очікувано зріс і з урахуванням валютних облігацій сягнув майже 18 млрд грн. Звісно, що попит на випуски у доларах США переважав і склав майже 11 млрд грн ($409 млн), але і гривневі папери були досить популярними.

Найбільше інвесторів цікавили інструменти з погашенням у серпні наступного року, у листопаді 2023 і у травні 2027-го. З високою імовірністю можна припуститити, що облігації з погашенням через шість років могли купувати нерезиденти.

Не обійшлося цього разу і без підвищення ставок, хоча НБУ і зберіг облікову на тому самому рівні. Учасники ринку дружно висловили бажання отримати кращі умови і більшість попиту була з трошки, але вищим рівнем ставок. Тож за гривневими ОВДП з термінами погашення від двох до шести років Міністерству фінансів довелося піти назустріч попиту та підняти ставки відсікання на 6-8 б.п. Зокрема, за дворічними – на 7 б.п., до 12.47%; трирічними – на 8 б.п., до 12.57%; за шестирічними – на 6 б.п., до 13.1%.

Мінфін прагне утримуватися від різкого підвищення вартості запозичень, але за гривневими облігаціями чисте фінансування бюджету залишається на низькому рівні. Так, з початку року запозичення у гривні перевищили погашення у національній валюті менше ніж на 10 млрд грн, тоді як у бюджеті передбачалася значно більша різниця. За нашими підрахунками залучення мають перевищувати погашення більше ніж на 100 млрд грн за підсумками року. Це збільшує імовірність потреби у великих обсягах запозичень для покриття дефіциту бюджету наприкінці року.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень