Державні облігації

Найменше запозичення року за незмінних ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 12.10.2021 р. Учора до державного бюджету було залучено лише 513 млн грн від розміщення ОВДП, що є найменшим обсягом цього року. Хоча, якщо відкинути валютні ОВДП, це буде другим результатом – ще менше було залучено на одному з аукціонів у квітні.

Цього тижня Міністерство фінансів пропонувало ОВДП обігом від одинадцяти місяців до п’яти років, але попит був майже ушестеро меншим, ніж минулого тижня.

Без погашень вітчизняні інвестори не поспішають вкладати нові кошти в ОВДП, а нерезиденти найімовірніше знову проіґнорували аукціон, продаючи облігації зі свого портфеля.

Майже весь попит був за ставками відсікання минулого тижня. Відрізнялися лише 15-місячні та трирічні папери. За першими весь попит був за рівнем середньозваженої ставки минулого разу, тому ставка відсікання знизилася на 3 б.п., до 11.57%. А за трирічними інструментами Мінфін відхилив одну заявку на півмільйона гривень, що була за ставкою на 1 б.п. вищою, ніж решта попиту.

Спроба емітента зафіксувати поточний рівень ставок за тиждень до чергового перегляду облікової ставки Нацбанку обернулася значним падінням обсягів запозичень. Тож наступного тижня ситуацію із залученням позик можуть виправити валютні ОВДП, а наприкінці місяця – і валютні облігації і 6-річні папери, які минулого місяця отримали значний попит від нерезидентів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень