Державні облігації

Відсоткові ставки переважно незмінні

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 05.10.2021 р. Перший аукціон жовтня приніс державному бюджету майже 2.5 млрд грн за переважно незмінними відсотковими ставками.

Учора лише за 5-річними паперами Міністерство фінансів підвищило ставки відсікання та середньозважену на 16 б.п. Таким кроком емітент підтягнув їх до загального рівня кривої первинного ринку ОВДП. А решта паперів отримали ті ж ставки, що і минулого тижня.

Цим фактично завершилося підвищення ставок, що розпочалося у вересні. Порівняно з серпнем ставки відсікання переважно виросли на 16-35 б.п., а за найкоротшими термінами обігу – три та шість місяців – на 108 та 70 б.п. відповідно. Щоправда, ці випуски востаннє розміщувалися ще на початку літа.

Загалом таке підвищення посприяло рефінансуванню частини погашень минулого тижня. Але ні сьогодні ні в найближчі декілька тижів погашень не відбуватиметься, тож усі залучення є фактично новими позиками і покращують фінансування бюджету.

Найбільшим попитом учора користувалися інструменти з термінами погашення від року до двох, що загалом принесли бюджету майже 2.1 млрд грн, а от семимісячні та трирічні папери цікавили інвесторів найменше. Не було ажіотажу і за п’ятирічними ОВДП, хоча емітент і відхилив частину попиту через надмірно високі ставки у заявках.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень