Державні облігації

Запозичення зросли, але завдяки вищим ставкам

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 21.09.2021 р. Міністерство фінансів дослухалося до закликів учасників ринку, виражених у вищих відсоткових ставках у попиті на гривневі ОВДП і вчора підвищення ставок на аукціоні стосувалося ще більшої кількості випусків облігацій.

Найбільше зростання відбулося за довшими термінами обігу. Зокрема, за дворічними інструментами ставки було підвищено одразу на 25 б.п., до 12.34%, а за трирічними – на 19 б.п., до 12.49%. Хоча якщо дворічні папери Міністерство вже кілька місяців розміщувало за ставкою 12.09% і учора була перша зміна ставки, то за трирічними ставка раніше вже підвищувалася до 12.45%, -- і лише минулого тижня вона знизилася до 12.3%, -- тож фактично підвищення склало тільки 4 б.п.

Крім того, ставки зросли за річними паперами. Наприклад, ставка відсікання -- на 5, а середньозважена -- на 12 б.п. І це на додачу до минулотижневого підвищення. Тому вчора ставка відсікання фактично зрівнялася з 14-місячними паперами, які учора були розміщені з тією ж ставкою відсікання – 11.5%. А от середньозважена сформувалася навіть на рівні, нижчому на 2 б.п. за рівень середньозваженої річних ОВДП.

Проте не обійшлося і без зниження ставок. П’ятимісячні папери були розміщені за ставкою 9.7%, що на 10 б.п. менше, ніж два тижні тому. Хоча попит сягав і 11.45%, але дві з чотирьох заявок були відхилені.

Водночас, майже половину коштів учора принесли дворічні валютні ОВДП у доларах США. Ці інструменти традиційно були розміщені за ставкою 3.9%. Попит на них був меншим, ніж наприкінці серпня, але їх розміщення посприяло збільшенню фінансування бюджету майже на $87 млн (це 2.3 млрд грн).

Загалом до бюджету було залучено 5 млрд грн, з яких більше половини -- у гривні. Фактично запозичення у національній валюті зросли більш ніж удвічі, до 2.7 млрд грн. Але без підвищення відсоткових ставок вони залишались би близькими до мінімальних цьогорічних обсягів, що навряд чи задовольнило би Міністерство фінансів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень