Державні облігації

Попит залишається низьким

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 14.09.2021 р. Загальний обсяг попиту на первинному аукціоні майже не змінився і бюджет отримав навіть ще менше, ніж минулого тижня. Міністерство фінансів дуже вибірково підійшло до задоволення заявок і змогло залучити менше ніж 1.2 млрд грн.

Не допомогло Мінфіну і підвищення відсоткових ставок. Відновлюючи пропозицію ОВДП з термінами обігу до шести місяців, таке підняття було очікуваним. Тож учора за 4-місячними паперами ставка зросла одразу на 102 б.п., але це у порівнянні ще з травнем цього року. На 30 б.п. підвищено ставку відсікання за річними паперами, і на 20 б.п. -- за 14-місячними.

А от за трирічними облігаціями емітент навіть знизив ставки, хоча і задовольнив увесь попит. Заявки були подані зі ставкою 12.3%, рівнем, що був три тижні тому. Тож з огляду на одностайність попиту, Міністерство фінансів вищу ставку залишити не могло.

Хоча за більшістю випусків ОВДП учора максимальні ставки у заявках зросли ще більше, ніби натякаючи на необхідність коригування кривої дохідностей після підвищення облікової ставки НБУ. Щоправда, без великих обсягів у таких заявках очікувати на різке підвищення ставок не варто.

У підсумку можна констатувати низьку активність первинного ринку і поодинокі спроби отримати вищу дохідність. Але без особливих виплат за гривневим боргом, Міністерство фінансів продовжуватиме обережно підходити до перегляду ставок.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень