Державні облігації

Попит зріс, але почав дорожчати

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 31.08.2021 р. Після кількох малоактивних аукціонів та минулотижневої паузи, учора попит на внутрішні облігації зріс. Це дозволило залучити до бюджету майже 6.5 млрд грн. Хоча не без підвищення ставок та відхилення заявок.

Якщо два тижні тому попит був менше мільярда гривень на три випуски, то учора він уже зріс більш ніж утричі за гривневими облігаціями. І ще майже $130млн заявок за номінальною вартістю було отримано на дворічні облігації у доларах США.

Найбільше інвесторів зацікавили 15-місячні та трирічні папери, де попит перевищував мільярд гривень. Саме ці випуски і принесли бюджету левову частку залучень. А от найменш привабливими виявилися річні ОВДП, попит на них виявився меншим за 100 млн грн.

Але якщо у попередні тижні попит переважно був одностайним і Міністерство відхиляло заявки з вищим рівнем ставок ніж попередній аукціон, то учора емітент наважився на підвищення ставок за трирічними інструментами, щоби задовольнити всі отримані заявки.

Дуже схоже на те, що більшість із майже 1.1 млрд грн попиту було подано за максимальною ставкою – 12.45%, що на 15 б.п. вище, ніж на попередньому аукціоні. А середньозважена ставка склала 12.4%, що на 10 б.п. вище минулого разу та мінімальної ставки, заявленої учасниками на цей випуск ОВДП учора.

А от за дворічними облігаціями підвищувати ставку Мінфін відмовився, ймовірно через малий обсяг як попиту загалом, так і відносно невелику суму потенційних додаткових запозичень (100 млн грн).

Тож у перший день осені бюджет отримає майже 3 млрд грн та $130 млн, що більше ніж за всі розміщення ОВДП у серпні. Проте головне те, що Міністерство фінансів продемонструвало: в разі великих обсягів попиту за вищими ставками, емітент може і погодитися на зростання вартості запозичень. Але ще більшої активізації первинного ринку очікувати напевно не варто, адже учора міг мати місце відкладений попит через перерву в аукціонах.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень