Державні облігації

Попит низький, залучення теж

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 17.08.2021 р. Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету лише 788 млн грн, що аж утричі менше за минулотижневий результат. Хоча загалом емітент задовольнив понад 90% попиту на ОВДП.

Отримавши заявки на 806 млн грн, Мінфін відхилив лише одну на 50 млн через ставку 11.2%, на 5 б.п. вищу за максимально задоволену ставку минулого тижня. Стосувалося це річних облігацій, які отримали майже 575 млн грн попиту у 30 заявках. Але при цьому, за цим випуском були і заявки з нижчим рівнем ставки – 11.10%. Тож при незмінній ставці відсікання 11.15%, середньозважена знизилася лише на 1 б.п., до 11.14%.

А от решта інструментів отримали невеликий обсяг попиту. Зокрема, трирічні – на 184 млн грн., а півторарічні -- лише на суму 48 млн грн. Усі заявки були одностайними, тож задоволені всі у повному обсязі.

Станом на сьогодні цей аукціон є найменшим за обсягом залучень у цьому році, якщо брати до уваги валютні ОВДП. Хоча якщо розглядати лише гривневі папери, то найменший обсяг запозичень у національній валюті був у квітні – у сумі 216 млн грн. Відбулося це у період виходу нерезидентів з ОВДП, що розпочався у березні і фактично тривав до кінця травня. Тож і зараз низькі обсяги залучень упродовж серпня збіглися зі зменшенням інтересу іноземців до українського ринку.

Наступного вівторка 30-річчя Акту проголошення Незалежності України, вихідний день і розміщень не буде. Наступний аукціон відбудеться вже в останній день серпня. Згідно з графіком розміщень цього разу будуть запропоновані валютні ОВДП, а також може проявитися відкладений попит, спричинений перервою у розміщеннях. Тож обсяг запозичень може зрости, зокрема за рахунок облігацій у валюті.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень