Державні облігації

Попит залишається стриманим

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 10.08.2021 р. Без інтересу нерезидентів та зі стриманим попитом від вітчизняних інвесторів первинний ринок ОВДП залишається малоактивним.

Хоч обсяг залучень учора і зріс, але він залишається невеликим і не сприяє збільшенню внутрішнього фінансування бюджету.

Загалом попит склав 2.6 млрд грн з переважно одностайним рівнем ставок. Лише за річними облігаціями мінімальна ставка була нижчою ніж переважна частина попиту. Тому Міністерство фінансів задовольнило всі заявки, що були подані. Не завадили і встановлені обмеження на обсяг розміщень, бо попит був ще меншим.

Найбільше користувалися попитом саме річні інструменти, де було подано 27 заявок на загальну суму 1.6 млрд грн за номінальною вартістю. Хоч мінімальна ставка і була 11.09%, на середньозважену вона не вплинула через невеликий обсяг.

На півтора- та дворічні ОВДП попит був у 12 та 21 заявках відповідно, а от обсяг виявився більшим на півторарічні – 0.7 млрд у порівнянні з 0.3 млрд грн.

Загалом до бюджету було залучено майже 2.7 млрд у національній валюті, що більше ніж минулого тижня, але менше ¼ сьогоднішніх погашень. Схоже резиденти очікують, що Мінфін може наважитися на перегляд своєї політики щодо ставок і погодиться на підвищення задля збільшення обсягів залучень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень