Державні облігації

Підвищення ставок відкладається

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 27.07.2021 р. На першому аукціоні після підвищення Національним банком облікової ставки, Міністерство фінансів підвищило ставки лише за річними паперами, а за рештою запропонованих учора облігацій ставки відсікання не змінилися. Але за таких умов залучити до бюджету вдалося загалом усього лиш 3.1 млрд грн з урахуванням валютних ОВДП.

Утретє в липні Міністерство фінансів не пропонувало ринку інструментів з терміном обігу менше одного року, тож найкоротшим терміном був 13-місячний випуск з піврічним купоном. Ці облігації отримали найбільший попит, але і він був дуже стриманим, менше мільярда гривень. Тоді як усього на гривневі ОВДП попит склав трошки більше 1.4 млрд грн. І фактично лише за цим випуском Мінфін підвищив ставки і відсікання, і середньозважену – на 16 б.п. обидві, до 11.15%.

А от решта облігацій отримали незначний попит, хоча за трирічними паперами середньозважена ставка знизилася на 3 б.п., до 12.27%.

Особливою стабільністю відзначилися валютні ОВДП – 11-місячні доларові облігації було продано на суму $67 млн за номіналом та отримано до бюджету $65 млн.

Загалом аукціон був неактивним і попри те, що кількість заявок загалом була більше ста, обсяги попиту були незначними. Схоже, що в аукціоні брали участь ті учасники ринку, хто хотів придбати саме такі інструменти безпосередньо в емітента. А решта буде очікувати подальшого розвитку ситуації на ринку, настання критичного моменту у фінансуванні бюджету та готовності Мінфіну і надалі підвищувати відсоткові ставки і пропонувати облігації з терміном обігу 3 та 6 місяців.

Адже наразі первинний ринок ОВДП майже не відреагував на зміну облікової ставки, тому найближчим часом попит навряд чи буде великим. Залучення можуть зрости за валютними паперами, оскільки цього тижня погашаються ОВДП на $350 млн і частина цих коштів можуть повернутися у вигляді попиту вже найближчим часом. Хоча розміщення валютних облігацій і заплановано тільки на кінець серпня, проте воно може відбутися і раніше.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень