Державні облігації

Часткове рефінансування погашень

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 20.07.2021 р. Песимістичні настрої на світових фінансових ринках продовжують впливати і на внутрішні запозичення в Україні. Учора Міністерство фінансів змогло залучити лише 7.7 млрд грн на аукціоні, рефінансувавши менше половини сьогоднішніх виплат. Відбулось це переважно завдяки розміщенню гривневих облігацій.

Найбільшим попитом знову користувалися дворічні папери. Ці ОВДП принесли бюджету одразу майже 5.4 млрд грн за незмінною ставкою 12.09%.

Взагалі учора всі облігації були розміщені за ставками, що не змінюються вже декілька тижнів. І лише за річним випуском була заявка зі ставкою на 4 б.п. нижчою від рівня відсікання, щоби придбати бажаний обсяг у разі якщо попит буде більшим за пропозицію.

Але він виявився трохи меншим за встановлене обмеження і був повністю задоволений за рівнем у 10.99%, забезпечивши бюджету надходження 1.9 млрд грн коштів сьогодні.

Попит і обсяги розміщень решти випусків ОВДП обраховувалися десятками мільйонів гривень, але також без змін у ставках.

Інструменти номіновані у євро теж не отримали особливого попиту -- трохи більше за 8 млн євро. І одна невеличка заявка із 18 отриманих була зі ставкою вищою ніж на аукціоні місяць тому, тож і була відхилена.

Загалом хоч обсяг запозичень був чималим, аукціон дуже важко назвати успішним. Адже сьогодні Мінфін має погасити майже 16 млрд грн внутрішнього боргу, а рефінансовано цю виплату менш ніж наполовину. Пасивність нерезидентів через високі інфляційні очікування та ймовірний перегляд облікової ставки НБУ спонукали інвесторів стримано поставитися до цього розміщення. Сподіваємося, що наступного тижня активізуються принаймні вітчизняні інвестори.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень