Державні облігації

Попит є, але знову зменшився

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 29.06.2021 р. Учора Міністерство фінансів змогло залучити всього 2.5 млрд грн, але при цьому розмістило усі сім запропонованих випусків облігацій.

Найбільшим попитом користувалися річні та п'ятирічні ОВДП. При чому останні Мінфін додав уже після того, як анонсував інші шість випусків. Вочевидь дилери побачили потенційний попит і попросили про такий крок. І не прогадали. Так, від річних інструментів було залучено 744 млн грн, а від п'ятирічних - 554 млн.

А от тримісячні та трирічні папери були найменш затребуваними та принесли бюджету усього лиш 117 та 76 млн грн відповідно.

Решта три випуски розташувалися посередині: півторарічні облігації принесли бюджету 203 млн грн, а шестирічні - 327 млн. І лише дворічні ОВДП були близькими за обсягом до лідерів аукціону із 510 млн грн надходжень.

При цьому Мінфін задовольнив увесь попит на аукціоні і зробив це без змін у ставках відсікання - настільки одностайним був попит. Хоча мінімальні ставки змінилися і за трьома випусками призвели до незначних - на 2 б.п. та 8 б.п. - змін у середньозважених ставках. Проте загалом рівень ставок у задоволених заявках майже не змінився.

У підсумку Мінфін рефінансував лише частину сьогоднішніх погашень, але з урахуванням великих доходів отриманих у п'ятницю, потреби позичати багато і не було. Тому коли курс гривні стабілізується та зменшаться ризики різких коливань (як минулого тижня), ситуація із запозиченнями має покращитися.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень