Державні облігації

Обсяги зросли, а ставки – ні

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 22.06.2021 р. Після спаду активності інвесторів на первинному ринку минулого тижня, 22.06.2021 р. обсяги попиту і запозичень збільшилися як за гривневими, так і за валютними ОВДП. Притому, що дохідності розміщення фактично залишилися незмінними.

Схоже, що перерва в активності банків завершилася і обсяг попиту зріс, зокрема і на найкоротші гривневі облігації. Два тижні тому попит на піврічні папери був майже ушестеро меншим, а минулого тижня розміщення тримісячних інструментів взагалі скасували. Тому учорашні майже 600 млн грн попиту при меншій пропозиції можуть бути показником того, що банки повертаються на ринок після кількатижневої перерви, викликаної очікуванням на рішення по обліковій ставці.

Найбільшим попитом користувалися дворічні ОВДП, яких було продано майже на 3.3 млрд грн за номіналом -- більш ніж удвічі краще, ніж минулого тижня.

А от попит на три- та п'ятирічні облігації зменшився, і це може свідчити про зменшення інтересу до такого інструменту як ОВДП з боку нерезидентів, які переважно цікавляться довшими термінами обігу ніж вітчизняні банки.

Порівняно з минулим тижнем зріс попит і на валютні папери, але загалом він був меншим за попередні аукціони. Інтерес до них могло підштовхнути ослаблення гривні минулого тижня.

А от за ставками змін майже не відбулося. Лише за піврічними ОВДП на 1 б.п. підвищилася середньозважена. Хоча на частину облігацій попит був і за нижчими рівнями ніж раніше, але обсяг був невеликим і на середньозважену ставку ці заявки не вплинули.

Варто зауважити, що сьогодні погашень нема, тож учорашні розміщення це нові кошти, а точніше перевкладення у нові інструменти більшої частини минулотижневих погашень. А це досить хороша підтримка для бюджету перед виплатами наступного тижня і на початку липня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень