Державні облігації

Інвестори взяли перерву

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 15.06.2021 р. Активність інвесторів 15.06.2021 р. знизилася після ажіотажу минулого тижня більш ніж удвічі -- і за обсягами попиту, і за кількістю заявок. Але і з таким попитом до бюджету вдалося залучити майже 8 млрд грн, з яких у гривні - аж 6 млрд.

Пропозицію найкоротших, тримісячних паперів було скасовано взагалі, а всі інші випуски облігацій отримали сумарно майже 6.5 млрд грн попиту у гривні та майже 61 млн євро -- в іноземній валюті. Це більш ніж удвічі менший обсяг попиту, та й кількість заявок зменшилася майже удвічі у порівнянні з минулим розміщенням.

Цього разу найбільше інвесторів цікавили 13-місячні ОВДП, за якими Мінфін обмежив пропозицію на рівні 2 млрд грн. Тому з 19 заявок три було відхилено повністю, а частина могла бути задоволена частково -- до вичерпання запропонованого до продажу обсягу. Як наслідок, ставки за цим випуском знизилися доволі відчутно. Зокрема, ставка відсікання опустилася аж на 21 б.п., до 10.99%, а середньозважена - на 22 б.п., до 10.97%.

За дворічним випуском ставки пішли вниз на 5 б.п., до 12% річних, тоді як за 5-річними ОВДП середнозважена зросла на 7 б.п., до 12.59% -- рівня ставки відсікання.

Загалом емітент рефінансував менше половини погашень, хоча після минулого аукціону очікування були переважно щодо неменших обсягів як попиту, так і запозичень. Попит на новий п'ятирічний випуск теж скоротився, хоча цілком міг отримати інтерес від нерезидентів на велику суму. Тут могло вплинути завтрашнє засідання правління НБУ щодо монетарної політики, оскільки з досить високим рівнем інфляції у травні інвестори можуть очікувати підвищення облікової ставки. А це може вплинути на ставки за ОВДП на первинному ринку, як було минулого разу.

Тому активність інвесторів до кінця цього тижня може переміститися на вторинний ринок і на наступний аукціон, коли вже буде відома нова облікова ставка. Вочевидь саме тому п'ятирічні інструменти були додані до графіку як на учорашній аукціон, так і на наступний -- щоби дати інвесторам можливість обрати більш оптимальний момент для придбання цих ОВДП.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень