Державні облігації

Бюджет знову позичає у валюті

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 01.06.2021 р. Напередодні чималої виплати за валютними ОВДП Міністерство фінансів змогло поповнити валютні рахунки та підготуватися до погашення. Та й за гривневими облігаціями залучення залишаються досить стабільними.

Цього тижня відбуваються найбільші погашення внутрішнього боргу, заплановані на поточний місяць, а саме: 11 млрд гривень та понад 800 млн доларів США. У наступні тижні червня найбільша виплата складе лише 14 млрд у національній валюті, без погашень валютних облігацій аж до останнього тижня липня. Тому в умовах досить хорошого виконання бюджету у травні та після отримання квартальних податків, ключовим мало бути саме поповнення валютних рахунків і зменшення впливу на міжнародні резерви.

І цю задачу наразі можна вважати цілком успішно виконаною, адже розміщаючи облігації з термінами обігу більше року Міністерство фінансів змогло залучити майже $359 млн, тобто більше 43% від валютних виплат за внутрішнім боргом у червні. Тим паче, що у графіку розміщень передбачено пропозицію валютних ОВДП і в наступні два тижні, тому шанси рефінансувати всі $828 млн виплат можуть бути досить високими.

Залучення у валюті вчора відбулися без змін відсоткових ставок, що залишилися на рівні 3.7% та 3.9% за річними та дворічними паперами. При цьому емітент відхилив лише одну заявку на річні інструменти у сумі $0.3 млн, що були заявлені зі ставкою на 5 б.п. вище рівня відсікання.

За гривневими облігаціями попит теж залишається досить одностайним. Лише дві заявки було відхилено учора. Одна з відхилених, на 14-місячні ОВДП на 1 млн грн, була подана теж на 5 б.п. вище ставки відсікання.

А от за найкоротшим, 4-місячним випуском, попиту відхилено трошки більше, але переважно через обмежену пропозицію. Тут теж одна заявка була з вищою ставкою, аж на 50 б.п., та пропозиція, схоже, вичерпалася раніше, ніж вона встигла потрапити до обсягу задоволеного попиту.

У підсумку, за гривневими позиками бюджет отримає трохи більше 6 млрд грн, або майже половину від сьогоднішніх виплат у ринок із урахуванням купонних платежів. Це приблизно на тому ж рівні, що було залучено тижнем раніше, коли погашень не відбувалося. Тож загалом сьогоднішнє погашення можна вважати і рефінансованим.

Звісно, гривневе фінансування могло би бути і кращим, але наразі бюджет не потребує великих коштів і може активізуватися із розміщеннями у національній валюті вже найближчим часом. Наприклад, замінивши піврічні папери із погашенням у грудні на трошки більший термін обігу з погашенням у наступному році та знявши обмеження на обсяг розміщення. Але на даний момент бюджет має достатній обсяг гривневих коштів на ЄКР, що дозволяє розраховуватиcя за старими боргами без впливу на інші бюджетні видатки, і поступово залучати нові позики.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень