Державні облігації

Ставки за ОВДП без змін

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 25.05.2021 р.  25 травня Міністерство фінансів фактично завершило рефінансування погашених минулого тижня ринкових ОВДП. І, що цікаво, зробити це Мінфіну вдалося без зміни ставок відсікання та з незначними змінами у середньозважених ставках.

Із усього попиту на аукціоні було повністю відхилено тільки одну заявку на дворічні папери, що не мало особливого впливу на фінальний результат розміщення, - і ще частину заявок на п'ятимісячні облігації було задоволено частково.

Емітент традиційно обмежив пропозицію на найкоротші інструменти, але цього разу весь попит був дуже одностайний, тому заявки з нижчими ставками було задоволено повністю, а зі ставками 9% та неконкурентні - частково. Як результат, ставка відсікання не змінилася, а середньозважена - знизилася на 2 б.п.

Жодних змін у ставках не було за півтора- та трирічними ОВДП, а за 14-місячними та дворічними середньозважені ставки повернулися на рівень ставок відсікання, підвищившись на 1 б.п. та 3 б.п. відповідно. При цьому саме 14-місячні та трирічні папери користувалися найбільшим попитом і зібрали 3.1 та 1.2 млрд грн відповідно, тож ми не виключаємо участь у цьому розміщенні і нерезидентів.

Тож фактично без суттєвих змін у ставках та задовольнивши 96% попиту на аукціоні, Міністерство фінансів залучило майже 6 млрд грн. І, відповідно, за два тижні обсяг залучень у гривні склав 10.4 млрд грн, - більше, ніж було виплачено основної суми боргу за ринковими ОВДП минулого тижня. А за підсумками травня погашення гривневих облігацій були майже повністю рефінансовані.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень