Державні облігації

Залучення зросли завдяки комбінації валют

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 18.05.2021 р. Учора Міністерство фінансів залучило майже 14.2 млрд грн від розміщення ОВДП, що вдесятеро більше ніж тижнем раніше. Такого зростання залучень вдалося досягнути завдяки пропозиції облігацій одразу у трьох валютах - гривні, доларах США та євро.

Взагалі учора Мінфін задовольнив майже весь попит на аукціоні. Відхилити довелося тільки п'ять заявок на придбання 3-місячних інструментів, а решта попиту на ці ОВДП було задоволено лише частково. Це сталося через встановлене обмеження на обсяг розміщення. Хоча, з іншого боку, це дозволило навіть знизити відсоткові ставки за цим терміном обігу на 2 б.п., до 8.48%.

Зменшилася і середньозважена ставка за річними облігаціями, але тільки на 1 б.п., до 11.19% при незмінній ставці відсікання 11.2%. І від цього розміщення бюджет отримав понад 2 млрд грн.

Але найбільше коштів надійшло від інструментів, емітованих у євро - понад 238 млн євро або майже 8 млрд грн. Хоча це лише трохи більше половини погашених тиждень тому ОВДП у цій валюті, але суттєво те, що це відбулося без зміни відсоткових ставок. Водночас найменше вчора бюджет отримав від півторарічних паперів, лише 248 млн грн.

А от дворічні облігації були учора єдиними, за якими ставки було піднято. Підвищення виявилося незначним, ставка відсікання пішла вгору на 5 б.п., до 12.05% і середньозважена на 6 б.п., до 12.02%, але саме завдяки цьому обсяг залучень за цими паперами склав 1.6 млрд грн.

Тож загалом, якщо брати до уваги виплати за ОВДП цього тижня, увесь обсяг залучень був більшим від погашень. Але розділивши їх за валютами виявиться, що погашення рефінансовані лише частково. В поточних умовах отримання квартальних податків і досить непоганого виконання бюджету загалом, таке часткове рефінансування гривневих виплат не викликає жодних проблем для бюджету. А за валютними коштами учорашні залучення компенсували частину витраченої минулого тижня валюти та покращили можливості бюджету для подальших валютних виплат.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень