Державні облігації

Більші позики при вищих ставках

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 20.04.2021 р. Підвищення облікової ставки до 7.5% минулого тижня не могло не відобразитися на ставках первинного ринку ОВДП. І вчора фактично відбувся перший крок до нового рівня ставок. Адже тепер їх доведеться підвищити і за іншими термінами обігу, що не розміщувалися учора.

Найбільше підвищилася ставка за найкоротшими, тримісячними облігаціями. Попередній рівень був лише на 27 б.п. вищий за нову облікову ставку, тому бажання банків отримати принаймні 100 б.п. премії у порівнянні з тижневими депозитарними сертифікатами НБУ, було очікуваним.

За рештою випусків ставки зросли на 20-40 б.п., але інтерес інвесторів зосередився на 11-місячних інструментах. Саме за ними ставки зросли на 40 б.п., до 11.15%. І з 4.6 млрд грн залучених позик вони принесли Уряду 4.4 млрд.

Загалом, після досить невеликих обсягів минулого тижня, ситуація з фінансуванням бюджету покращилася. Зіграло роль тут і потенційне підвищення ставок, і зменшення обсягів продажу ОВДП нерезидентами. Не можна виключати, що серед покупців учора були і вони, адже ця категорія інвесторів навряд чи оминула би пропозицію шестирічних інструментів за ставкою ще вищою ніж у березні.

Тому ми очікуємо що наступного тижня ставки продовжать підвищуватися, але це стосуватиметься тих термінів обігу, які не розміщувалися учора.

Графік аукціонів та бажання Мінфіну рефінансувати принаймні більшу частину (а краще і взагалі весь обсяг) із 11 млрд погашень гривневих облігацій, -- ці чинники сприятимуть знаходженню нового компромісного рівня ставок як за піврічними, так і за дво- та трирічними паперами. Найімовірніше, ставки "підтягнуться" до нових реалій, започаткованих учорашнім розміщенням.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень