Державні облігації

Розміщення без рефінансування

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 13.04.2021 р. Загальна ситуація на ринку не сприяє новим залученням, і учора Міністерство фінансів змогло залучити лише 1.6 млрд грн від розміщення ОВДП, що не дозволить рефінансувати сьогоднішні виплати. Але бюджет зміг компенсувати частину виплаченої минулого тижня валюти.

Найбільше коштів учора було залучено саме за валютними інструментами, проте надходження склали усього $49 млн і компенсували бюджету частину вже витраченої для виплат за ОВДП валюти у квітні.

А от за гривневими облігаціями було задоволено весь попит, хоча це дозволило залучити всього 216 млн грн.

Попри це, попит на піврічні інструменти був досить активний у порівнянні з іншими запропонованими учора паперами. І хоч обсяг був досить невеликим, учасники запропонували Мінфіну кошти зі ставками від 8% до 8.5%, тому ставки за ними навіть трохи знизилися: на 18 б.п. стала меншою ставка відсікання, і на 52 б.п. - середньозважена.

Ключовими причинами низького попиту є очікування підвищення облікової ставки Нацбанком уже завтра, а також частковий вихід нерезидентів із гривневих облігацій. Це може спричинити певне підвищення ставок за ОВДП, а нерезиденти можуть пропонувати банкам кращі умови, ніж ті, що можна отримати на первинному ринку.

Але ці чинники мають короткочасний вплив, тому ми залишаємось оптимістично налаштованими. Ми вважаємо, що цьогомісячні виплати досить невеликі, тому наразі для забезпечення своєчасних боргових виплат Уряд використає накопичені на рахунках кошти. А вже незабаром ситуація зміниться на краще, і квітневі погашення ОВДП будуть успішно рефінансовані.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень