Державні облігації

Підготовки до погашень не вийшло

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.04.2021 р. Учора Міністерство фінансів мало можливість підготувати запас коштів для виплат наступного тижня, але змогло залучити лише трохи більше одного мільярда гривень за п'ятьма запропонованими випусками гривневих облігацій.

Загалом сам попит був невеликим, менше 1.4 млрд грн, і майже весь він був задоволений емітентом. Найменші натяки на вищі ставки за тримісячними та півторарічними паперами були безапеляційно відхилені, тож про підвищення ставок наразі не йшлося.

Більше половини всього попиту аукціону Міністерство отримало за 3-місячними паперами, в обсязі 811 млн грн у 14 заявках. Але встановлене обмеження на обсяг обернулося задоволенням дев'яти заявок з рівнем ставок 7.77%, що на 21 б.п. нижче, ніж тижнем раніше. І це був єдиний випуск ОВДП, за яким відсоткові ставки знизилися.

А от за 11-місячними інструментами середньозважена ставка навіть збільшилася, щоправда усього на 1 б.п., до 10.75%, до того ж рівня, що і ставка відсікання. За цим терміном обігу попит був одностайним і особливого вибору в емітента не було.

Вибір ставки відсікання був за півторарічними ОВДП, де одну із заявок було подано зі ставкою на 20 б.п. вище, але емітент її відхилив.

Тож, враховуючи сьогоднішню виплату кількох сотень мільйонів гривень доходу за ОВДП, Мінфін залучив більш ніж достатньо коштів.

Але наступного тижня -- виплата 13 млрд грн і тому тепер завданням для Мінфіну буде рефінансувати виплати уже на наступному аукціоні, щоб не використовувати бюджетні кошти, отримані з інших джерел. Особливо важливим буде зібрати достатньо попиту напередодні перегляду облікової ставки НБУ.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень