Державні облігації

Попит виявився недостатнім

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 23.03.2021 р. Навіть знявши обмеження та погодившись на підвищення ставок, Міністерство фінансів не змогло би учора рефінансувати всі сьогоднішні виплати. Тому рішення про підвищення ставок учасники аукціону так і не дочекалися. Навпаки, за частиною випусків ставки опустилися.

Звісно, що найбільше зниження відбулося за піврічними ОВДП. Попит на них більш ніж удвічі переважав пропозицію, тож і зниження ставок було чималим. Ставка відсікання опустилася на 47 б.п., до 8.68%, а середньозважена - на 44 б.п., до 8.59%.

Просіли ставки і за дворічними паперами. Хоча тут весь конкурентний попит був за ставкою 11.7%, тому Мінфіну нічого не залишалося, як задовольнити і його і неконкурентні заявки за цим рівнем. А це на 10 б.п. нижче, ніж тижнем тому.

А от за рештою випусків облігацій, що розміщувалися учора - ставки практично не змінилися. Лише за річними та півторарічними ОВДП, - на один і два базисних пункти відповідно, - збільшилися середньозважені, які вирівнялися зі ставками відсікання. Але за цими двома інструментами емітент відхилив незначний обсяг попиту, щоб уникнути підвищення рівня цін.

Так, загалом Міністерство фінансів рефінансувало цього разу лише трохи більше половини всіх сьогоднішніх виплат за внутрішнім боргом. Але такий частковий рефінанс не створює для бюджету жодних проблем.

Річ у тім, що у січні та лютому до бюджету було залучено на 22 млрд грн більше ніж виплачувалося. А за попередні два тижні уряд спочатку вилучив з банківської системи 15.2 млрд грн через податкові та інші платежі, а потім витратив з бюджету 16.6 млрд. Тому для забезпечення таких виплат як сьогодні чи наступного тижня без повного рефінансування на гривневих рахунках має бути більше ніж достатньо коштів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень