Державні облігації

Ставки за ОВДП незмінні

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.03.2021 р. Відсутність обмежень за більшістю запропонованих учора гривневих ОВДП призвела до того, що ставки відсікання за ними не змінилися. При цьому, обсяги відхиленого попиту були незначними.

Лише за 4-місячними облігаціями Міністерство фінансів встановило обмеження на обсяг розміщення. Тож конкуренція за цей ліміт призвела до зниження ставки відсікання на 16 б.п., а середньозваженої на 14 б.п. -- до 8.34% та 8.33% відповідно. Але цей крок було зроблено для мінімізації зростання боргових виплат у цьому році.

А от за інструментами з погашенням у 2022 році середньозважені ставки навіть зросли, на 12 б.п., хоча ставки відсікання не змінилися. Саме відсутність обмежень спонукала учасників розміщень до того, щоби підвищити мінімальні ставки у попиті і не турбуватися, що в поточних умовах Мінфін прийме рішення знижувати ставки відсікання.

І за більш тривалими термінами обігу гривневих ОВДП ставки відсікання залишилися на попередніх рівнях, при чому разом із середньозваженими. Тут попит переважно був одностайним і обійшлося відхиленням лише трьох заявок за дворічними паперами.

Щоправда, зниження ставок не оминуло валютні випуски, де і ставку відсікання і середньозважену знизили на 20 б.п., до 3.7%. Але тут попит було задоволено майже повністю, тож, найімовірніше, учасників розміщення така ставка влаштовувала.

Таким чином, через гривневі ОВДП Мінфін рефінансував дві третини сьогоднішніх виплат, де майже весь обсяг складають погашення. А з урахуванням минулого тижня, коли погашень не було - коштів від нових запозичень виявилося достатньо. Ну і на додачу було залучено валютний ресурс, який знадобиться Міністерству фінансів уже через два тижні, коли відбуватимуться погашення валютних облігацій.

Склалися умови, за яких і емітенту не довелося підвищувати ставки відсікання за розміщуваними інструментами, і ринок цілком задоволений поточним їхнім рівнем, про що свідчить реінвестування одразу двох третин виплат. Решту ж коштів може бути реінвестовано цього тижня на вторинному ринку, або наступного тижня на аукціоні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень