Державні облігації

Рефінансування зі зниженням ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 23.02.2021 р. Учора Міністерство фінансів не тільки рефінансувало більшу частину погашень, але ще й знизило відсоткові ставки за усіма розміщеними паперами.

Більш ніж чотирикратна перепідписка на піврічні облігації призвела до падіння обидвох ставок: середньозваженої - на 69 б.п., а відсікання - одразу на 110. Обидві зупинилися на позначці 9.2%, що за рівнем відсікання лише на 5 б.п. вище ніж за 3-місячними ОВДП тиждень тому.

А от за більш тривалими термінами обігу зниження ставок було менш активним. За річними та 16-місячними ОВДП Мінфін збільшив обмеження обсягу розміщення на 0.5 млрд грн, до 1.5 та 2 млрд і це дещо стримало просідання ставок. Хоча попит переважав пропозицію більш ніж удвічі за річними та майже удвічі за 16-місячними інструментами. Тому за ними зменшення ставок теж було, але рівні відсіканння знизилися на 20 та 30 б.п. відповідно.

Найцікавіше відбувалися торги за дворічними та трирічними паперами, де ставки відсікання пішли вниз і без обмежень на обсяг - на 10 б.п., до 11.6% та 12.05% відповідно. При цьому, за дворічними паперами Мінфін відхилив лише три заявки, а за трирічними - задовольнив увесь попит.

Не оминуло зниження ставок і валютні ОВДП. Хоч за ними емітент теж обмежив обсяг розміщення, попит був ще меншим - $128 млн проти $200 млн, запропонованих до розміщення. Але і тут три невеличких заявки були відхилені. Таке рішення дозволило знизити ставки на 10 б.п., до 3.7% у порівнянні з розміщенням цього випуску облігацій місяць тому.

Таким чином, за гривневим боргом Міністерство фінансів рефінансувало понад 70% погашень, що припадають на сьогодні. І загалом, якби Мінфін не встановлював обмеження, то міг би залучити значно більше і рефінансувати всі виплати повністю. Але прийняті рішення укотре демонструють наявність на бюджетних рахунках достатніх обсягів коштів для боргових виплат і небажання Мінфіну залучати грошовий ресурс на короткий термін.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень