Державні облігації

Короткострокова підтримка бюджету

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 05.01.2021 р. Рік почався з усього 12 млрд грн на єдиному казначейському рахунку, і тому уже на першому тижні року Міністерство фінансів провело розміщення ОВДП і одразу ж залучило до бюджету 8.7 млрд. Переважали залучення лише на термін у десять тижнів, але і майже без змін відсоткових ставок.

Найбільше попиту було отримано за облігаціями з погашенням у березні, тобто всього через 70 днів. Такі ж інструменти Мінфін розміщував наприкінці грудня, і вчора весь попит на цей випуск був одностайним -- на рівні 10%. Тільки четверта частина була подана у форматі неконкурентних заявок. Найкоротші ОВДП принесли бюджету 7.9 млрд грн, а обсяг випуску зріс до майже 15 млрд.

А от решта запропонованих паперів не користувалися особливим попитом та загалом принесли бюджету всього лиш 0.8 млрд грн. Хоча тут не обійшлося без відхилених заявок.

Так, емітент відмовився підвищити ставку відсікання за річними облігаціями на 5 б.п., до 11.75%, щоби залучити ще на 50 млн більше, і обмежився сумою у 699 млн грн. Але при цьому ставку відсікання залишили на рівні 11.7%, а середньозважена навіть знизилася. Хоч і всього лиш на 3 б.п., до 11.67%.

Ще меншим був попит на більш тривалі терміни обігу. Так, на мізерні100 млн грн набралося у трьох заявках на дворічні папери, та всього 7 млн у тих же трьох заявках - на облігації з погашенням у травні 2024 року. Але за цими інструментами весь попит знову був дуже одностайним, тож ставки не змінилися, а весь він був задоволений.

Таким залученням Мінфін, схоже, вирішує питання балансу ЄКР, який розпочав рік з найменшим обсягом з квітня минулого року, коли залишок коштів складав лише 10.5 млрд грн. Великі обсяги запозичень дозволятимуть Уряду як здійснювати виплати за гривневим боргом (більше 20 млрд грн у січні), так і видатки з бюджету на інші цілі. Адже, традиційно, на початку року податкові надходження, як правило, невеликі. І ймовірно, вдасться або мінімізувати або і взагалі обійтися без конвертації валюти, якої на рахунках Уряду було понад $2 млрд.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень