Державні облігації

Гучне завершення року

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.12.2020 р. На завершальному первинному аукціоні 2020 року Міністерство фінансів залучило ще 23.6 млрд грн для фінансування дефіциту бюджету, і при цьому майже не збільшило вартості залучень.

На даному аукціоні пропонувалися майже всі ті ж випуски облігацій, що і минулого тижня. Виключено було з переліку лише 4-місячні інструменти, а 10-місячні валютні ОВДП було замінено 3-місячними.

І от саме 3-місячні валютні облігації вперше за тривалий час продемонстрували зниження відсоткових ставок. Востаннє такий термін обігу розміщувався ще у березні цього року, тож у порівнянні з ним учора ставка встановилася на 10 б.п. нижче, на рівні 2.9%. Хоча й обсяг учора був меншим майже утричі за березневий.

А от за гривневими паперами ставки було підвищено лише за 11-місячними ОВДП. Щоправда, підвищення було мінімальним: ставку відсікання піднято на 5 б.п., а середньозважену - на 8 б.п., обидві до рівня 11.7%.

Але щоби зберегти відсоткові ставки незмінними частину попиту довелося відхилити. Так, за піврічними облігаціями було відхилено майже 30% попиту, а за півтора- та дворічними випусками ОВДП - трошки менше 10%.

Слід зазначити, що запозичення знову були переважно короткостроковими, з погашенням наступного року. А от довші терміни обігу, що цікавлять переважно нерезидентів - отримали невеличкий попит. Вочевидь це пов'язано зі святковим періодом та завершенням року.

Але попри це, завершальний аукціон року виявився досить гучним: з мінімальними змінами ставок, великим обсягом позик та доволі цікавим розміщенням короткострокових валютних ОВДП, які надали бюджету порівняно недорогий ресурс і у великому обсязі.

Водночас, утримання більшості ставок на попередньому рівні може бути спробою сигналізувати ринку, що на початку наступного року активного підвищення ставок може не бути. Але, знову ж таки, все буде залежати від того, який обсяг коштів вдасться зберегти на казначейських рахунках до кінця цього року.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень