Державні облігації

Менші обсяги, вищі ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 01.12.2020 р. За відсутності погашень цього тижня Міністерство фінансів отримало досить непоганий попит -- на 3.3 млрд грн за номіналом і залучило 2.7 млрд грн. А відсоткові ставки знову були підвищені майже за всіма запропонованими випусками облігацій.

Виключенням можна було би назвати 3-місячні ОВДП, за якими ставку відсікання Мінфін залишив на рівні 4-місячних інструментів, розміщених минулого тижня. Але скорочення терміну обігу більш ніж на місяць обернулося зниженням лише середньозваженої ставки на 11 б.п., до 9.89%. Рішення задовольнити весь попит зі ставками до 10% включно означало задоволення 18 з 19 заявок та відхилиння попиту лише на один мільйон гривень зі ставкою 11%.

А от решта випусків знову отримали вищі ставки, хоча попит був не дуже одностайний.

Зокрема, за 11-місячними облігаціями емітент теж відхилив одну заявку, яка, проте, була на суму 200 млн грн, тобто складала майже третину попиту на цей випуск. До речі, ставка у ній не дуже відрізнялася від решти попиту. Загалом ставки були в діапазоні 10.8-11.2%, тобто в межах 40 б.п. підвищення від рівня ставки відсікання минулого аукціону. Але попри чималий обсяг за максимальною ставкою, цей попит було відхилено, ставку відсікання було підвищено тільки на 20 б.п., до 11%, а середньозважена зросла на 18 б.п., до 10.93%.

Найбільше Мінфін підняв ставки за 3-річними інструментами. Минулого разу цей випуск було розміщено два тижні тому за ставками 11.1%, а от учора попит був значно дорожчим. Ставки стартували від 11.5% і доходили до 12%, тож більшу частину і заявок, і обсягу попиту було відхилено. Із 13 заявок Мінфін задовольнив тільки вісім, а розмістив лише 173 млн грн за номіналом при загальному обсязі попиту у сумі 473 млн грн.

Тож загалом можна вважати що ставки за ОВДП продовжують рухатися догори, поступово збільшуючи привабливість для нових інвестицій. Але коли не відбувається рефінансування виплат, обсяг попиту на нові випуски залишається невеликим. На додачу, потенційні інвестори намагаються отримувати усе вищі і вищі ставки за ними. Тому, в умовах потреби у залученні ще досить великого обсягу фінансування, підвищення ставок може тривати і надалі.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень