Державні облігації

Не всі позики підходять для бюджету

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 03.11.2020 р. Тенденція до підвищення відсоткових ставок за ОВДП триває, але набирає все більше характерних рис, які дозволяють краще трактувати рішення емітента.

Досить високий попит на 4-місячні облігації, який надійшов від одного учасника, був поданий зі ставкою 7.5%, що аж на 20 б.п. вище попереднього розміщення два тижні тому. Але з іншого боку, обсяг попиту становив аж 2 млрд грн, і дозволяв залучити майже таку ж суму до бюджету. І це було майже 80% попиту всього аукціону загалом. Тому не дивно, що за великого обсягу, таке підвищення отримало згоду Мінфіну.

Але за двома іншими випусками Мінфін відмовився підвищувати ставки.

Зокрема, 290 млн грн попиту за річними інструментами у дев'яти заявках виявилися не тим обсягом, який би виправдовував підвищення ставки відсікання щонайменше на 45 б.п.

Так само і за 3-річними ОВДП, де лише чотири з семи заявок можна було задовольнити за рівнем ставки минулого розміщення - 10.95%, і тут ще був і неконкурентний попит. А от решта, не такого великого за обсягом попиту, була дорожчою для бюджету. На скільки базисних пунктів довелося би підняти ставку, щоби збільшити обсяг залучень, невідомо. Адже при максимальній ставці 12.5%, Мінфін відхилив три заявки на 175 млн грн.

Тож усього до бюджету було залучено трохи менше 2 млрд грн, і практично весь цей обсяг -- на чотири місяці. Але цей аукціон став досить показовим, адже тепер зрозуміло, при яких обсягах попиту можна розраховувати на певне підвищення ставок. А от якщо попит менший за 200 чи 300 млн грн і крок підвищення становить 45 б.п., (чи навіть і менше), але не матиме значного впливу на обсяг запозичень, то розраховувати, що такий попит буде задоволено, вочевидь не варто.

Тому, як ми і очікували, пауза у підвищенні ставок залежала саме від того, який обсяг попиту буде отримано Мінфіном. І якщо за 3-місячними ОВДП ставки продовжили зростати, за більш довгими термінами обігу пауза триває. В очікуванні більших обсягів попиту.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень