Державні облігації

Зростають і обсяги і ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.10.2020 р. Обсяг коштів, залучених учора на первинному розміщенні ОВДП, зріс майже учетверо. Але Міністерству фінансів знову довелося підвищувати відсоткові ставки за гривневими облігаціями. Загалом до бюджету було залучено 7.2 млрд грн, з яких більша частина надійшла від розміщення валютних інструментів.

Розміщення саме валютних ОВДП було найактивнішим, адже отримало 27 заявок на загальну суму майже $140 млн. З них було задоволено 24 і вони принесли бюджету 3.8 млрд грн в еквіваленті, або 53% від учорашніх позик. Лише три заявки на $4.3 млн було відхилено, щоби зберегти відсоткові ставки за цим інструментом на рівні 3.39%.

А от за гривневими облігаціями ставки знову зазнали змін. Їх було підвищено за усіма запропонованими випусками.

Так, зокрема, за тримісячними ОВДП ставка залишалася незмінною майже три місяці, відколи у липні знизилася до 7% річних. І цього разу за цим же рівнем дохідності також був поданий невеликий обсяг попиту. Але решта майже 1.6 млрд грн була зі ставками хоч і не набагато, але вищими -- 7.2%. Тому емітент прийняв рішення підвищити ставку до цього рівня та задовольнити весь попит.

Також увесь попит Мінфін задовольнив за облігаціями з погашенням у лютому 2023 року. Він був більш ніж удвічі меншим за попит на 3-місячні ОВДП. І теж досить невеликий обсяг був за ставкою попереднього розміщення, але більшість - на 45 б.п. вище, 10.95%. Такими були встановлені максимальна і середньозважена ставки.

З гривневих випусків вирізнялося лише розміщення річних інструментів, де було задоволено не весь попит. Причина - досить висока ставка в одній із заявок - на 75 б.п. вище від попереднього аукціону. Але навіть відхиливши її, Мінфін підвищив ставку відсікання на 50 б.п., до 10% річних. Чималий попит був і за рівнем минулого розміщення - 9.5%, але було прийняте рішення встановити вищу (хоч і не максимально можливу) дохідніть і залучити мільярд гривень.

Тож підвищення ставок триває, і воно уже зачепило і найкоротші терміни обігу. Але таке поступове підвищення дозволило збільшити і попит і залучення, що на даний момент є досить позитивним результатом. Особливо враховуючи відсутність погашень гривневих ОВДП цього тижня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень