Державні облігації

Щедрість завершується

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 22.09.2020 р. Учора Міністерство фінансів відхилило майже три чверті всього попиту, який і так був досить невеликим. Але підвищило ставки за річними облігаціями.

Усього на аукціон було подано заявок на 1.2 млрд грн, проте задоволеними виявилися тільки 323 млн за номіналом, а до бюджету залучено майже 330 млн. Лише за 3-місячними інструментами було задоволено усіх бажаючих, адже конкурентний попит (такий, де могла бути одна заявка), був за ставкою 7% річних - аналогічно до аукціону наприкінці серпня.

А от за довшими термінами обігу більшу частину попиту було відхилено. Зокрема, за річними ОВДП з 757 млн грн попиту у шести заявках емітент відхилив три, на 610 млн; а за випуском з погашенням у лютому 2023 року - з 10 заявок на 320 млн грн, Мінфін відхилив п'ять, на 290 млн.

Попри це, за усіма випусками, крім 3-місячного, ставки зазнали змін. За річними інструментами ставку відсікання було підвищено на 21 б.п., до 9.5%, а середньозважену - на 18 б.п., до 9.46%. А от за 2.5-річними ОВДП змінилася тільки середньозважена ставка, збільшившись на 4 б.п., до 10.5%, тобто до того ж рівня, що і ставка відсікання.

Такі рішення Міністерства фінансів можуть бути певним сигналом ринку, що хоч емітент і готовий піднімати ставки на 20-25 б.п. - більш агресивного підвищення при невеликих обсягах попиту очікувати не варто. І на наступному аукціоні, при досить великому обсязі виплат, (близько 11 млрд грн загалом і понад 8 млрд погашень), рішення може бути іншим. Якщо попит буде великим, хоч і дорожчим - чергове невеличке зростання ставок може відбутися. Але все буде залежати від того, на скільки базисних пунктів доведеться їх підвищувати, щоби рефінансувати принаймні половину виплат наступного тижня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень