Державні облігації

Крок назустріч ринку

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 08.09.2020 р. Учора Міністерству фінансів довелося зробити важливий крок назустріч ринку та погодитися на підвищення відсоткових ставок.

Відбулося це лише за 2.5-річним випуском облігацій, за яким попит було заявлено в діапазоні ставок 10.25-10.50%, тому в емітента вибір був або підвищувати ставку, або скасовувати розміщення. А вже якщо підвищувати - то на скільки базисних пунктів та, відповідно, яку суму залучених коштів це дасть бюджету. З огляду на незначний обсяг неконкурентного попиту і середньозважену ставку, в основному попит зосередився на рівні 10.5%.

І цього разу Мінфін пішов назустріч ринку, погодившись із підвищенням ставок за таким терміном обігу. За ставкою відсікання підвищення склало 50 б.п., сягнувши позначки у 10.5%, а от середньозважена ставка збільшилася на 46 б.п. -- до 10.46%. Це було досить неочікувано, але трошки наблизило доходність аукціону до рівня вторинного ринку. Ну і бюджет поповнився на 657 млн гривень від розміщених ОВДП, які, до речі, отримали всі учасники аукціону - було задоволено весь отриманий попит на цей випуск.

А от за 13-місячним інструментом ставка відсікання залишилася на рівні минулого тижня. Саме тоді Міністерство погодилося на зростання ставок на 9 б.п. і попри чималий попит на цей термін обігу учора, не пішло на підняття ставки ще раз. Загалом попит склав майже 800 млн грн, але щоби його задовольнити, довелося би підвищувати ставку до 12.5% заради 500 млн грн. А це була одна заявка і ставка по ній -- значно вища за 9.29%, рівень ставки відсікання минулого аукціону.

Тож у підсумку маємо зміщення вверх довгого кінця поточної кривої дохідності, адже після початку пандемії це найдовший термін обігу що розміщувався на первинному ринку. І це цілком прийнятно, особливо враховуючи що 1.5-річні інструменти місяць тому розмістилися за ставкою 10.25%, вище ніж тиждень потому облігації з терміном обігу на рік більше.

Таким чином, можна констатувати, що наразі крива ставок первинного ринку вже повністю вирівнялася і розташувалася у діапазоні від 7% за 3-місячними ОВДП до 10.5% за 2.5-річним терміном обігу. Тому подальшого підвищення ставок найближчим часом уже може і не відбутися.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень