Державні облігації

Незначні зміни у відсоткових ставках

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 18.08.2020 р. Попит на первинному ринку зменшився, змусивши Міністерство фінансів навіть трошки підвищити відсоткові ставки за гривневими облігаціями. Обсяг залучень скоротився до 2.5 млрд грн, з яких 0.8 млрд (або $30.9 млн) було отримано у валюті.

Піврічні ОВДП знову придбав лише один банк, але щоб залучити від нього мільярд гривень емітенту довелося підвищити ставки на 8 б.п., до 7.82%, тоді як інший учасник узагалі хотів ставку 10% у заявці на 100 млн грн за номіналом. Але на таке підвищення, звісно, ніхто не погодився.

Підвищилася ставка відсікання і за 2-річним випуском облігацій -- на 5 б.п., до 10.25%. Щоправда, тут було вже 12 заявок, і лише дві з них на майже 106 млн було відхилено, оскільки ставки в них сягали 13% річних. Але серед задоволеного попиту мінімальна ставка виявилася на рівні 10%, і завдяки цьому (а також чималому обсягу попиту) середньозважена ставка знизилася на 6 б.п. порівняно з попереднім аналогічним розміщенням -- до 10.14%.

Не змінилися ставки лише за валютними ОВДП, хоча попит і залучення теж значно зменшилися. 23 з 26 заявок було задоволено учора, а відхилено лише $1.4 млн попиту зі ставкою 4%. Тут, на відміну від гривневих, попит майже наполовину складався з неконкурентних заявок. Очевидно покупці не хотіли ризикувати, а бажали придбати ОВДП незалежно від рішення Мінфіну стосовно ставок.

Скорочення попиту було очікуваним, адже грудень зазвичай досить складний у частині гривневої ліквідності, і банки не поспішають вкладатися у більш довгі терміни обігу. Тому у порівнянні з 3-місячним випуском вони і були більш стримані у заявках і віддали перевагу вторинному ринку - як у пошуках коротших інструментів, так і можливості купити довші випуски з вищою дохідністю.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень