Державні облігації

Часткове рефінансування гривневих виплат

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 28.07.2020 р. Цього тижня до бюджету було залучено 10.7 млрд грн, і до того ж - із більшою часткою гривневих позик. Але цього разу лише трохи половини коштів буде зараховано до фінансування бюджету. А 5 млрд грн піде на вирішення поточних потреб.

Майже половину, 4.9 млрд грн, було залучено від 5-місячних ОВДП із погашенням у грудні цього року. Саме ці кошти підуть на поточні потреби, і вимагатимуть нового рефінансування у грудні. Зараз така позика є доволі актуальною, адже і сьогодні у нас великі виплати - понад 14 млрд грн, і впродовж серпня необхідно сплатити ще майже 30 млрд грн, без урахування валютних виплат.

Варто зазначити, що по 5-місячних паперах Мінфін знизив також і їх ставку майже до рівня 3-місячних, що розмістилися кілька тижнів тому. Учора обидві ставки, - і відсікання, і середньозважену, - було знижено на 64 б.п. Порівняно з минулим тижнем. Покупців було лише два, один з яких - за неконкурентною заявкою і в невеликому обсязі, порівняно з конкурентною.

За рештою облігацій ставки не змінилися, але за 11-місячними гривневими ОВДП емітент відхилив одну невелику заявку на 2 млн грн зі ставкою 10%. Тож інструменти було придбано за трьома заявками зі ставкою 9.2%.

Уже традиційно чималий обсяг залучень приносять валютні ОВДП, які Міністерство фінансів розміщує вже третій тиждень поспіль. Цього разу це були ті ж облігації, які два тижні тому принесли бюджету понад $300 млн. Але вчора було залучено лише $130.5 млн, із незмінною ставкою 3.5% річних.

Тому фактично, із врахуванням валютних паперів, Мінфін рефінансував більшу частину сьогоднішніх виплат, із відносно незначними змінами у відсоткових ставках. А вже наступного тижня ставки, ймовірно, доведеться трохи підвищити, щоби рефінансувати більшу частину з понад 17 млрд грн виплат. Або інший варіант - використовувати для платежів кошти з ЄКР та залучати згодом у менших обсягах.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень