Державні облігації

Ставки за ОВДП завмерли

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 21.07.2020 р. Вчорашній аукціон дозволив залучити більше 11 млрд гривень для фінансування бюджету. Причому, попри збільшення обсягу позик, відсоткові ставки за ними майже не змінилися.

Наближаючись до великих боргових виплат як за гривневим так і за валютним боргом, Міністерство фінансів прийняло рішення не обмежувати обсяги розміщень. Напевно, такому рішенню сприяло те, що всі випуски вже мають погашення не раніше наступного року. Тож результати залежали від бажання учасників ринку та готовності Мінфіну приймати відповідні рівні відсоткових ставок.

Найбільш активним було розміщення валютних ОВДП, які зібрали 23 заявки зі ставками від 3.2% до 3.85% річних. Усього попит склав $167 млн, але три заявки на суму $1.1 млн вимагали би підвищення відсоткової ставки. Тому і були відхилені. А ставки відсікання та середньозважена встановилися на одному рівні, 3.39%. Так само як і середньозважена ставка подібного розміщення у травні цього року.

Але попит на гривневі облігації, -- хоч і великий за обсягом, -- було представлено лише трьома заявками: 4.5 млрд в одній заявці на піврічні облігації, і 2 млрд грн у двох заявках на 1.5-річні інструменти. І якщо за піврічними заявка була подана за тим же рівнем ставки, що і наприкінці червня за 5-місячним випуском (7.74%) то півторарічні ОВДП вимагали вже хоч і незначного, але таки підвищення ставки.

Отже, за 1.5-річним випуском конкурентна заявка була подана зі ставкою 10.25%, що на 5 б.п. вище, ніж два тижні тому. І враховуючи обсяги, Мінфіну потрібно було або відмовлятися від позики, або піднімати ставку. Але наближення великих виплат таки могло відіграти вирішальну роль і тому емітент задовольнив увесь попит на гривневі ОВДП.

Загалом попит на гривневі облігації присутній, але він виглядає дещо ситуативним. Він проявляється напередодні перегляду облікової ставки НБУ і вірогідного її зниження та за умов доступності довгострокового рефінансу, який, своєю чергою, може бути ще дешевшим, ніж зараз. Але нестабільність на валютному ринку і надалі спонукає дрібніших інвесторів віддавати перевагу валютним ОВДП. Зрештою, це теж допомагає фінансувати бюджет і поповнювати валютні рахунки.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень