Державні облігації

Емітент знижує ставки за ОВДП

Перший аукціон червня приніс збільшення попиту та майже трикратне зростання обсягу залучених коштів до бюджету. При цьому Міністерство фінансів знизило ставки за усіма випусками облігацій, що пропонувалися на аукціоні.

Уже традиційно 3-місячні та піврічні інструменти пропонуються в обмеженому обсязі, що власне, і сприяє досить значному зниженню ставок. Якщо за 3-місячним випуском попит був не дуже великим (лише 830 млн при пропозиції 500 млн грн за номіналом) то уже на піврічні випуски попит утричі перевищив пропозицію - 1.5 млрд проти 0.5 млрд грн.

Саме великий попит дозволив Мінфіну розмістити весь запланований обсяг, залучити 525 млн та 477 млн грн відповідно, і при цьому - задовольнити лише частину найдешевшого попиту. Цілком імовірно, що не усі заявки були задоволені повністю. Тож як наслідок, ставки відсікання було встановлено на рівні 9.9% та 10.27%, а середньозважені - 9.84% і 10.11% відповідно для 3-місячних та піврічних ОВДП. Тобто, для 3-місячних інструментів обидві ставки знизилися на 35 б.п., а от для піврічних ставка відсікання стала меншою на 68, а середньозважена - на 22 бп., що є результатом досить великої різниці між ставками тиждень тому.

Не оминуло зниження ставок і довші випуски. Хоча, треба зазначити, що за 9-місячними та річними облігаціями воно було не таким значним. Середньозважені ставки за обома цими випусками опустилися на 11 б.п. - до 10.89% та 10.86% відповідно. А от ставки відсікання виявилися однаковісінькими до сотої долі відсотка - 10.89%, на 11 та 8 б.п. менше попередніх розміщень по 9-ти місячних і річних інструментах відповідно.

Тож українські банки та небанківські інвестори продовжують купувати ОВДП, а попит зріс. Вочевидь, дає про себе знати наближення великих погашень наступного тижня, а також черговий перегляд облікової ставки 11 червня. Це може стимулювати купувати облігації заздалегідь, адже уже на найближчому аукціоні Мінфін може більш агресивно відсікти частину дорожчого попиту, очікуючи подальшого зниження ставок на ринку.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень