Державні облігації

Обсяги позик зростають

Майже 20 млрд грн складуть надходження до бюджету від учорашнього розміщення ОВДП. Однак знову з погашенням цього року.

Третій тиждень поспіль Міністерство фінансів розміщує короткострокові інструменти термінами до кінця 2020 року. І на досить великі суми. Проте, якщо за два попередні тижні було розміщено більше 15.8 млрд грн облігацій з погашенням у серпні, то учора - одразу 13.4 млрд грн 3-місячних ОВДП, термін яких спливає наприкінці липня, і ще 6.7 млрд грн - з погашенням наприкінці листопада.

За 3-місячними ставки не змінилися (попри менший на тиждень термін обігу) та залишилися на рівні 11.3% за ставкою відсікання та 11.26% - за середньозваженою.

А от піврічні облігації були розміщені із чималим підвищенням ставок порівняно з докарантинним рівнем, хоча і не таким суттєвим як за 3-місячними два тижні тому. Так, якщо ставку відсікання за 3-місячним інструментом наприкінці квітня було підвищено на 190 б.п., то піврічні облігації сьогодні подорожчали для бюджету на 128 б.п. за рівнем відсікання та на 138 б.п. - за рівнем средньозваженої ставки. Як результат, і ставка відсікання і середньозважена були встановлені на рівні 11.28%, себто практично на рівні 3-місячних ОВДП - на 2 б.п. нижче ставки відсікання та на 2 б.п. вище середньозваженої.

Тож на сьогодні бюджет отримує чималі обсяги фінансування та вирішує поточні потреби у ліквідності єдиного казначейського рахунка для фінансування видатків. Але глобально друга половина року стає ще більше навантаженою і потребуватиме ще пильнішої уваги Мінфіну з точки зору привабливості ОВДП для інвесторів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень