Державні облігації

Успішний початок травня

Міністерство фінансів досить успішно продовжило залучати кошти на первинному ринку, і перший травневий аукціон приніс бюджету більше 10 млрд грн. Щоправда, лише на три місяці. Але і без підвищення ставок.

Цього разу на аукціоні було запропоновано усього лиш один випуск облігацій з терміном обігу три місяці. Той самий, який було розміщено і тижнем раніше. Враховуючи той факт, що на сьогодні припадає значний обсяг боргових виплат -- 7.1 млрд грн, з яких майже 6 млрд складає погашення старих боргів, можна було очікувати чималий попит. Але найбільшим питанням залишалися відсоткові ставки.

Переважна більшість попиту була подана у тому ж діапазоні ставок, які були задоволені минулого тижня - від 11 до 11.3%, тож Мінфіну не підійшло всього лиш трохи більше 2% попиту, або 233.5 млн грн за номіналом. Щоправда, максимальна ставка у попиті зросла до 16%, та і серед задоволеного попиту варто відзначити певне зростання ставок.

У структурі задоволеного попиту цього разу виявилося більше заявок із рівнем дохідності 11.3% або близько до нього, ніж до мінімального, 11%. Середньозважена ставка зросла, хоч і не дуже суттєво, на 2 б.п., - до 11.26%.

Не завадить трохи контексту. Зокрема, цього тижня НБУ проводитиме черговий тендер з підтримки ліквідності, на якому запропонує банкам як 3-місячні, так і 5-річні кредити. Логічно буде припустити, що після досить успішного попереднього тендеру наприкінці квітня, частина придбаних учора ОВДП може бути використана для наступного. Наразі ці кошти є досить реальним джерелом як для фінансування бюджету, так і в частині отримання прибутку банками.

Водночас, бюджет досить успішно рефінансував ключові травневі гривневі виплати за ОВДП, перенісши їх на серпень поточного року. Тобто відбулося вирішення питання лише з поточною ліквідністю бюджету, а не з фінансуванням його дефіциту. Тож потреба у позиках не зменшується, і це вимагатиме від емітента більш радикальних кроків назустріч потенційним інвесторам - як у зміні термінів обігу на первинному ринку, так і у збільшенні рівня ставок. Наростає потреба принаймні наблизити умови первинного ринку до котирувань на вторинному.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень